top of page
  • sharon-greenlipsbeauty

Siirtyminen luonnonkosmetiikkaan

Päivitetty: 1. jouluk. 2019

Monet päätyvät kokeilemaan luonnonkosmetiikkaa uteliaisuudesta, ystävän inspiroimana, elämäntapojen muutoksesta tai pakosta (raaka-aineallergian vuoksi). Mikä tahansa syy onkin, siirtyminen luonnonkosmetiikkaan saattaa aiheuttaa aluksi pienen ”paniikin”. Mistä aloitan? Mitkä tuotteet pitäisi vaihtaa ensimmäisenä? Löydänkö vastineita tämän hetken lempituotteilleni? Haluamme jakaa sinulle vinkkejä, miten siirtyä synteettisestä kosmetiikasta luonnonkosmetiikkaan. Siirto on mahdollista tehdä helposti ja kivuttomasti (sekä kukkaroa liikaa rasittamatta!).

Luonnonkosmetiikkaan siirtymisen prosessin ensimmäinen askel on se, että haluat muutosta. Haluat tietää mitä ihollesi laitat ja että käyttämiesi tuotteiden raaka-aineilla on todellinen vaikutus ihollesi. Haluat, että käyttämäsi tuotteet eivät vahingoita sinua, muita tai ympäristöämme. Se, että luet tätä blogitekstiä kertoo, että olet jo aloittanut matkasi.

Jos olet vielä skeptinen, tässä muutamia ajatuksia:

  1. Perinteinen kosmetiikka sisältää usein mikromuoveja, jotka tutkitusti vahingoittavat ympäristöämme. Mikromuoveja löytyy valitettavasti jopa juomavedestämme!

  2. Kemikaalikuorman vähentäminen on helpompaa. Siirtymällä luonnonkosmetiikkaan poissuljet  yli 10 000 kosmetiikan raaka-ainetta, koska ne ovat luonnonkosmetiikassa kiellettyjä.

  3. Luonnonkosmetiikkatuotteet ovat samalla tavalla tutkittuja, kuin synteettiset tuotteet. Ne noudattavat samaa eurooppalaista kosmetiikkalainsäädäntöä (säädökset ovat luonnonkosmetiikan sertifikaattien myötä jopa paljon tarkemmat), joten hyppäys ei ole niin suuri kuin luulet.

Siirtyminen luonnonkosmetiikkaan: Aloita näin

Tarkoitus ei ole heittää kaikkea olemassa olevaa synteettistä kosmetiikkaa roskikseen ja satsata satoja eurolla kerralla luonnonkosmetiikkaan!  Muutos kannattaa toteuttaa pikkuhiljaa. Ostettujen tuotteiden poisheittäminen ei ole kovin ekologista. Sen sijaan kannattaa ostaa luonnonkosmetiikkatuote loppuneen synteettisen tuotteen tilalle. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa vaihtaa kaikki yhden tuotekategorian tuotteet kerralla, sillä luonnollinen tuote ei välttämättä toimi optimaalisesti synteettisen tuotteen rinnalla (esim. shampoo ja hoitoaine tai kasvovoide ja meikkivoide).

Helpointa on aloittaa miettimällä niitä tuotteita, joita käytät usein ja jotka jäävät ihollesi pitkäksi aikaa. Lisäksi sellaiset tuotteet jotka valuvat viemäriin ja kuormittavat luontoa kannattaa huomioida! Huulipunia ja muita huulituotteita syöt huomaamattasi, joten kiinnitä huomiosi myös niihin.

Yleensä ensimmäisenä vaihdetaan luonnonkosmetiikkaan tuotteita, jotka kuluvat nopeasti. Tällaisia tuotteita ovat mm.: kasvovoide, meikinpohjustus, kuorinta, hoitoaine, shampoo, suihkusaippua jne.

Ennen kuin aloitat luonnonmukaisiin hiustenhoitotuotteisiin siirtymisen, lue myös tämä postaus, johon olemme koonneet yleisimmät vastaantulevat ongelmat, syyt ja vinkit: Luomushampoo kokemuksia – Luomushampoo ei toimi?Minkä merkkisen tuotteen ostan?

Luonnonkosmetiikkamerkkejä ja -brändejä on Suomen markkinoilla jo todella paljon. Tämä on kuluttajalle hyvä asia, sillä valikoimaa löytyy. Samaan aikaan tämä voi aiheuttaa stressiä: mikä tuote / brändi sopii minulle parhaiten?

Luonnonkosmetiikka ei ole lainsäädännöllisesti määriteltyä. Tämä tarkoittaa, että markkinoija voi mainostaa mitä tahansa tuotteita sanoilla ”organic”, ”natural” ja ”luonnollinen”. Tosiasiassa sisällöt eivät välttämättä vastaa luonnonkosmetiikkaa ja saattavat olla hyvinkin päinvastaisia. Tätä epäeettistä markkinointia kutsutaan viherpesuksi. Tuotteen etiketin maininta luonnollisuudesta ei valitettavasti todellisuudessa ole tae mistään. Välttääkseen tällaista viherpesua on turvallisinta ostaa luonnonkosmetiikkatuotteensa taholta, jonka markkinointiin ja tuotevalikoimaan voit luottaa. Tutustu yrityksiin, joilta ostat luonnonkosmetiikkaa. Tutustu heidän tapoihinsa ja taustalla oleviin ihmisiin. Kun ymmärrät yrityksiä / brändejä voit myös uskoa ja luottaa heidän markkinointiinsa. Selkeyttä tuovat myös erilaiset sertifiointitahot!


Haluatko tietää lisää luonnonkosmetiikasta? Käy lukemassa ’Mitä on luonnonkosmetiikka’ blogitekstimme.


Greenlips Beauty on hyvin tarkka raaka-ainesisältöjen suhteen, mutta vaadimme tuotteilta myös teknisyyttä ja ammattimaista toimivuutta. Joidenkin tuotteiden kohdalla on pakko punnita, mikä on tärkeintä. Se, että tuotteen luonnollisuusasteesta on hieman nipistetty ja se toimii hyvin versus tuote joka ei toimi hyvin, mutta on sertifikaatin tasoinen. Tuotteet, joissa olemme tehneet tällaisen kompromissin ovat kynsilakat, vegaaniset punaiset huulipunat sekä jotkin ripsivärit. Kerromme aina avoimesti näiden tuotteiden luonnollisuusasteen verkkokaupassamme sekä tietysti Turun putiikissa.


Haluatko oppia tuntemaan meidät paremmin? Tutustu Greenlips Beautyn tarinaan.

Älä odota heti liikaa, anna vähän aikaa!


Muista, että olet luultavasti käyttänyt hyvin paljon aikaa löytääksesi ne parhaat synteettisen kosmetiikan tuotteet, jotka ovat muodostuneet lempituotteiksesi. Kun aloitat siirtymisen luonnonkosmetiikkaan, aina ei ensimmäinen kokeilu osu oikeaan. Samoin kuin synteettistenkin tuotteiden kanssa, kaikki ei sovi kaikille. Hutiostoksia ei tietenkään ole koskaan kiva tehdä, mutta anna itsellesi hiukan aikaa löytää sopivat vastineet ennen kuin luovutat.


Hutiostoksia voit välttää myös sillä, että tulet Greenlips Beautyn putiikkiin paikan päälle, jossa voit testata tuotteita ihollesi ammattilaisen kanssa. Samalla voit valita omalle kukkarollesi sopivia tuotteita. Jos sinun ei ole mahdollista päästä luonnonkosmetiikkaputiikkiimme Turkuun, katso löytyisikö sinun läheltäsi joku toinen luonnonkosmetiikan myyntiin erikoistunut liike? Hyvä vaihtoehto on myös ostaa verkkokaupasta matkakokoisia tuotteita, jolloin hinta ei ole kovin suuri ja pääset testaamaan tuotetta todetaksesi toimiiko se sinulla.


Olemme koonneet tuotelistan luonnonkosmetiikkaan siirtyvälle sopivista tuotteista. Listasta löytyy mm. paljon matkakokoisia tuotteita,  sekä tuotteita jotka 7 vuoden asiakaspalvelukokemuksemme mukaan ovat hyviä tuotteita muutoksen aloittamiseen. Lisäksi jokaisen verkkokauppatilauksen mukana saat valita yhden vapaavalintaisen näytteen voidemaisista ja jauhemaisista luonnonkosmetiikkatuotteista (kirjoita toivomasi näyte kassalla kommenttikenttään). Tervetuloa seuraamaan Greenlips Beautya Facebookkiin ja Instagrammiin. <3


Ps. Jos joku tuote ei toiminut sinulla, älä jätä sitä kaappiin makaamaan. Laita tuote eteenpäin! Voi hyvinkin olla, että joku muu löytää siitä uuden lempituotteensa. Ekologista. <3

#luonnonkosmetiikkaansiirtyminen #neuvoja #siirtyminenluonnonkosmetiikkaan #vinkkejä

78 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
Post: Blog2_Post
bottom of page